• slide
  • slide
  • slide
  • ORTHOmagazine

  • Uitgave 2, jaargang 43 | 2025

    In deze uitgave onder andere:

    Nieuw: officiële keto-voedingspiramide

    Een Amerikaans team van behandelaars en onderzoekers heeft de eerste peer reviewed voedingspiramide voor het keto-dieet gepubliceerd als onderdeel van een artikel in het vakblad Nutrients.

    Pagina 7
    Hoe beschermen we onszelf tegen fijnstof?

    De lucht die we inademen bevat vaak een breed scala aan schadelijke stoffen, waarvan fijnstof de grootste veroorzaker van gezondheidsschade is. De kleinste deeltjes (PM 2,5) belanden via de longen in het bloed, waardoor ze cellen en organen bereiken. Dit kan bijdragen aan ernstige aandoeningen zoals longkanker, hart- en vaatziekten en mogelijk alzheimer. Onderzoek suggereert dat het volgen van een mediterraan dieet en het gebruik van bepaalde supplementen de schadelijke effecten van fijnstof kunnen beperken.

    Pagina 12
    Onlangs ontdekt: vitamine A5

    Volgens de leerboeken werd de laatste vitamine (B12) in 1948 ontdekt. Wat weinigen echter weten is dat in 2021 het bestaan van een nieuwe vitamine werd aangetoond: vitamine A5. Deze vitamine is volgens de ontdekkers essentieel voor de hersenfunctie en speelt mogelijk een cruciale rol in de mentale en neurologische gezondheid. Een tekort aan vitamine A5 zou het risico op depressie, angststoornissen, alzheimer en multiple sclerose aanzienlijk kunnen verhogen. 

    Pagina 18
    Bacopa monnieri verbetert geheugen en alertheid

    Suppletie met Bacopa monnieri (brahmi) had veelzijdige gunstige effecten op mentale functies van proefpersonen. Terwijl geheugen, cognitieve vaardigheden, mentale flexibiliteit en alertheid verbeterden, verminderden angstklachten.

    Pagina 25
    Beter eten tegen hooikoorts

    Voor steeds meer mensen is de lente een gemengd genoegen, want met de komst van het mooie weer begint ook het snotteren en niezen. Recente studie suggereren dat het moderne westerse voedingspatroon hooikoorts en andere allergieën in de hand werkt. De Amsterdamse diëtiste en allergie-expert dr. Berber Vlieg ontwikkelde een dieet dat zich richt op het normaliseren van het ontregelde immuunsysteem van mensen met een allergie.

    Pagina 28
    'De reguliere microbioomanalyse is te beperkt'

    Dr. Gijs Jansen is als microbioloog verbonden aan het medisch laboratorium NL-Lab in Leeuwarden. NL-Lab hanteert een nieuwe analysetechniek waarmee niet alleen de aantallen van darmbacteriën worden gemeten, maar ook hun activiteit. 

    Pagina 36
  • ORTHOmagazine